wtorek, 20 grudnia 2016

Idą Idą

Już niedługo święta :) HI Hura Pracy jak zawszę Na zakrętach się nie wrabiam ale co to się nie zrobi dla rodziny :)


Może coś zaproponujecie z potraw wigilijnych?



http://1.bp.blogspot.com/_hZ7Rv6WWPhM/TJs32pFZI7I/AAAAAAAABvk/uo7nEOjge5U/s400/ryby+marynowane+3.JPGZ bloga Gotuj z Alex


Smażone marynowane rybki wg Aleex

Składniki:

• malutkie rybki - wypatroszone, oczyszczone - dowolna ilość
• mąka
• sól
• oliwa

Zalewa:
• 4 szkl wody
• 1 szkl octu
• 2 płaskie łyżki cukru
• listek laurowy
• ziele angielskie
• gorczyca
• sól do smaku
• opcjonalnie: 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego

Dodatkowo na słoik:
• szczypta pieprzu,
• 1/2 cebuli,
• 1 ząbek czosnku,
• odrobina wegety

Sposób przygotowania:

1. Rybki oczyścić, wypatroszyć, pozbawić łebków, umyć.
2. Małe, sprawione tuszki posolić i obtoczyć w mące.
3. Obsmażyć rybki na oliwie na złoty kolor, gorące włożyć do słoików.
4. Do każdego słoika z rybkami dodać pieprz, cebulę, ząbek czosnku i wegetę.
5. Zalać rybki gorącą zalewą, mocno zakręcić, odwrócić słoiki do góry dnem. Nie pasteryzować. Pozostawić odwrócone do wystudzenia.
Smacznego


2 komentarze:

  1. Święty sposób na zrobienie rybek wcześniej a w Wigilie gotowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbujemy! Tylko problem gdzie znaleźć małe rybki?

    OdpowiedzUsuń